Koppla dator till tv, snabb översikt för att koppla datorn till tv:n

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
Per
Inlägg: 497
Blev medlem: 2008-mar-27, 13:09

Koppla dator till tv, snabb översikt för att koppla datorn till tv:n

Inlägg av Per » 2011-jun-21, 13:30

Att kunna koppla en dator till sin tv kan vara både trivsamt men även till stor nytta ibland. Genom att sammankoppla tv:n med datorn kan man visa fotografier, filmer eller spela spel på en stor skärm.

Att koppla ihop datorn med tv:n är ganska enkelt men det kräver att man har rätt kabel och att tv:n har ingångar för HDMI, DVI eller VGA, vilket de flesta nyare tv:n har.

Till att börja med behöver man kontrollera vilken ingång tv:n har och vilken utgång som grafikkortet i datorn har. Den mest optimala lösningen är att använda HDMI, om detta finns på tv:n då det bara används en kabel för att hantera både bild och ljud, men samtliga ingångar ger lika bra bildkvalité. För de andra två anslutningarna behöver man en extra kabel för att koppla ljud separat från datorns ljudkort till tv:ns ljudingång.

Kabel för ingångar i tv:n och utgångar i datorn

Bild
(HDMI)

Bild
(DVI)

Bild
(VGA)

Efter att man införskaffat kabeln stänger man av både tv och dator. Koppla därefter ihop dessa med den införskaffade kabeln. Starta därefter tv:n och sedan datorn. För att tv:n ska visa bild från datorn behöver man tala om för datorn att den ska skicka signaler till tv:n.

Högerklicka med musen på skrivbordet och välj ”Egenskaper”. Gå därefter in på fliken ”Inställningar”. Ange här att tv:n ska användas som extraskärm. Nu ska signaler från datorn gå till tv:n och samma bild som finns på datorskärmen ska visas på tv-skärmen.

Om det mot förmodan inte fungerar kan det krävas att man gör separata inställningar för sitt grafikkort. Då det är olika inställningar för olika grafikkort så finner man mer information om hur dessa inställningar fungerar under ”Hjälp” i programmet eller så kan man söka fram dessa på Internet.