Tips för att rensa bort malware – Malware remover / Spyware. Ta bort trojansk häst

Posta din egen guide här som är datorrelaterad.
Per
Inlägg: 497
Blev medlem: 2008-mar-27, 13:09

Tips för att rensa bort malware – Malware remover / Spyware. Ta bort trojansk häst

Inlägg av Per » 2011-jun-21, 13:24

Malware är ett program eller en kod som installeras på ens dator och kan ställa till med mycket trassel. Inom denna kategori hittar man virus, adware, spionprogram och program som loggar händelser i datorn. Det finns även något som kallas för Ratware, som också ingår i denna kategori, och det är ett program som utnyttjar datorn för att bland annat skicka ut spam-mail.
Malware kommer uteslutande från Internet. Det kan ligga dolt i filer som man laddar ned eller installeras med automatik om man har en dåligt satt säkerhet på sin webbläsare.
Man märker oftast inte av att man har blivit drabbad men senare brukar det visa sig genom att datorns prestanda försämras eller att mycket trafik går från datorn ut på Internet.

Vilken skada gör malware?

Malware har bara ett syfte och det är att ställa till problem på något sätt. Den kan förstöra ens filer, använda datorn för att lagra filer eller använda ens dator för att sprida spam. Programmen kan även användas för att fjärrstyra ens dator vilket innebär att någon okänd får kontrollen över datorn och kan läsa information, e-post eller använda den i andra besvärande syften.

Till denna kategori av program finns även program som loggar det som sker på datorn. Dessa program som loggar kan fånga upp bland annat lösenord till banken eller kreditkortsuppgifter.

Viktigt med extra skydd

Man bör alltid ha ett skydd mot dessa program och även om de flesta professionella antivirusprogram hittar många typer av malware, så är det långt ifrån alla. Man bör alltid komplettera sitt ordinarie virusskydd med ett program som söker efter och rensar bort malware.

Nedan följer en lista på några program som hittar och rensar bort Adware, spionprogram eller program som på annat sätt kan vara farligt för datorn eller användaren.
Samtliga program nedan är gratis men de finns även versioner av dessa att köpa för att uppnå maximalt skydd.
MalwareBytes - www.malwarebytes.org
Ad-Aware - www.lavasoft.com
Microsoft Defender - www.microsoft.com/defender
Spyware Terminator - www.spywareterminator.com
Spybot Search & Destroy - www.safer-networking.org
SuperAntiSpyware - www.superantispyware.com